Тамақтан улануға жол бермеу!» атауымен жіті ішек жұқпаларды алдын алу бойынша айлық

14.06.2017

Павлодар облысында 2017 жылғы 17 мамырдан бастап 2017 жылғы 16 маусымға дейін «Тамақтан улануға жол бермеу!» атауымен жіті ішек жұқпаларды алдын алу бойынша айлық өткізіледі.

Өткізілетін айлықтың негізгі мақсаты – жіті ішек жұқпаларды алдын алу жайылу жолдары туралы, алғашқы белгілері және өз өзін сақтау қылығының дағдыларын бойға сіңдіру, соның ішінде жеке гигиенаны сақтау туралы тұрғындардың хабардар болу деңгейін жоғарлату.

Жіті ішек жұқпаларға көтеріңкі мүдде болу кездейсоқ емес. ЖІЖ шалдыққыштығы жеткілікті жоғары болуда. Зардап шегудің қауіп-қатері организмге түскен қоздырғыштың мөлшері, сондай ақ асқазан-ішек жолының ферментативтік функциясынан және иммундық жүйесінің белсенділігінен тәуелді болуда. ЖІЖ ең шалдыққыштықты жас балалар, шала туылғандар, сондай ақ қолдан көріктендіруде болып атылатын балалар болуда.

ДСБҚҚ ас дайындаушылар арасында, олардың тағам өнімдерінің қауіпсіздігін қамтамасыз етуде рөлдеріне қатысты ағартушылық жұмысы өткізу қажеттілігін баяғыда сезінуде. Бұған байланысты ДСБҚҚ «Қауіпсіз тамақтанудың бес маңызды принциптері» құралды әзірледі, онда қауіпсіз тамақты дайындау барлық негізгі ережелері көрсетілуде.

Ас өнімдердің қауіпсіздігін жоғарлатудың бес принципі:

1.   Тазалықты сақтаңыз.

-  тамақ өнімдерімен түйіске алдында, сондай ақ оларды дайындау барысында қолдарыңызды жиі жуыңыз;

-  әжетханадан соң қолдарыңызды жуыңыз;

-  ас дайындаған барысында пайдаланған барлық беттері мен асүй мүліктері әбден жуыңыз;

-  Азық-түліктерді сақтау және тамақ дайындау орындарында құрт-құмырсқалардың, кеміргіштердің және басқа жануарлардың бар болғанына жол бермеңіз

2.  Шикі азықтарды, жылумен өңделген азықтардан жеке ұстаңыз.

-  шикі етті, құсты және теңіз өнімдерін басқа тағамдардан жеке ұстаңыз;

-  шикі азықтарды өңдеу үшін жеке асүй құралдармен пайдаланыңыз (пышақтар, азық-түлікті турайтын тақтайлар);

- Шикі өнімдердің дайын болған өнімдермен түйісуде болдырмау үшін, оларды жабық ыдыста сақтаңыз.

3. Өнімдерді жете жылумен өңдеңіз.

-  өнімдерді, әсіресе ет өнімдерін, құсты, жұмыртқаны және теңіз өнімдерін әбден жылумен өңдеңіз;

- ыстық тағамдарды жақсылап тұрып пісіріңіз және қуырыңыз, дайын болған ет сорпасының түсі қызғылт емес, ашық болу қажет;

-  дайын асты әбден жылытыңыз, 5 минуттан кем емес.

4.  Өнімдерді қауіпсіз температурада сақтаңыз

-  дайын болған асты бөлме температурасында екі сағаттан көп қалдырмаңыз;

-  пісірілген және тез бұзылатын ас өнімдерді уақыт бөлмей салқындатыңыз (минус 5 С температурадан төменге дейін);

-  дайын тағамдарды үстелге қойған мерзімге дейін ыстық болып сақтаңыз (60 градустан жоғары);

-  мұздатқышта да болған тағамдарды ұзақ мерзімде сақтамаңыз;

-  бөлме температурада өнімдердің мұзын ерітпеңіз.

5. Қауіпсіз суды және қауіпсіз өнімдерді пайдаланыңыз.

- таза суды пайдаланыңыз немесе оны тазартыңыз;

-  жаңадан піскен және пайдалы өнімдерді пайдаланыңыз;

-  Өнімдердің қауіпсіздігін жоғарлату мақсатында өнімделген өнімдерді таңдаңыз, мысалы зарарсыздандырылған сүт.

-  Жемістер мен көкөністерді пайдалану алдында оларды әбден жуыңыз, әсіресе шикі түрде пайдаланған кезде;

-  Мерзімі өткен азық-түліктерді пайдаланбаңыз.

Жіті ішек жұқпаларды алдын алу іс-шаралары, қауіпсіз ауыз сумен қамтамасыз етуін, жақсартылған санитарияны пайдаланумен, қолды сабындап жуу аурудың қауіп қатерін төмендетуге мүмкіндік береді.

Барлық ұсынымдарды сақтаңыз және деніңіз сау болсын.

Виртуалды жолбасшы

  • image01
    Аудандық фотогалерея. Көру
  • image02
    Аудандық фотогалерея. Көру
  • image03
    Аудандық фотогалерея. Көру
  • image04
    Аудандық фотогалерея. Көру

Телефон доверия

WhatsApp